Tämän artikkelin tarkoituksena on käsitellä pääkaupunkiseudulla liikkumista. Onko liikkuminen helpointa julkisella liikenteellä, omalla autolla vaiko kenties vuokra-autolla? Yleisin valinta suomalaiselle kuluttajalle on joko omistaa oma auto tai käyttää julkista liikennettä. Vuokra-autoilu koetaan vieraaksi, eikä se oikein sovi meidän suomalaisten mentaliteettiin. Tässä artikkelissa olisi kuitenkin tarkoituksena käydä läpi hieman näiden eri vaihtoehtojen eroja ja kertoa kuluttajalle eri vaihtoehtojen hyötyjä ja haittoja.

Käydään ensin hieman läpi suomalaisten tottumuksia ja ajatuksia liikkumisesta ja autoilusta. Pääkaupunkiseudulla suurin osa kaupunkilaisista on valinnut julkisen liikenteen pääasialliseksi kulkemistavaksi. Julkinen liikenne pääkaupunkiseudulla on usein jopa nopeampi vaihtoehto kuin omalla autolla kulkeminen. Kun mennään pääkaupunkiseudulta hieman pois päin niin yksityisautoilu nostaa suosiotaan huimasti. Monilla Suomen pienillä paikkakunnilla liikkumisen edellytys on autoilu. Suomi on äärimmäisen harvaan asuttu maa ja se näkyy selkeästi yksityisautoilun suosiossa. Monilla paikkakunnilla jossa asuFirst_Group_liverytus on harvassa, julkinen liikenne on niin lapsen kengissä että esimerkiksi kotoa keskustaan pääsee vain kerran tunnissa ja vain toimistoaikaan. Eli koko iltaliikenne on poistettu. Näin ollen jo pienestä opitaan siihen että jokaisella on oma auto tai vähintäänkin yksi auto per talous. Näillä harvaan asutuilla paikkakunnilla myös nuorison mopoilu on suosittua. Mopon hankkiminen nuorelle helpottaa usein kuskausvastuuta vanhemmilta ja antaa nuorelle mahdollisuuden osallistua kavereiden ja koululaisten yhteisiin tapaamisiin. Tilanne on täysin päinvastainen pääkaupunkiseudulla, jossa lapset jo hyvin nuorella iällä tietävät omat bussilinjansa ja kulkevat itsenäisesti koulusta kotiin ja harrastuksiin. Pääkaupunkiseudulla tämä on mahdollista sillä busseja, raitiovaunuja, metroja ja junia vilisee läpi yön kaikkialle.

Vuokra-autojen käyttö on olematonta muualla kuin pääkaupunkiseudulla, ja pääkaupunkiseudullakin käyttö on hyvin pientä. Harva on ymmärtänyt vuokra-autoilun tuomia etuja ja näin ollen Suomessa ollaan vuokrauskulttuurissa jäljessä esimerkiksi muita Euroopan maita. Saksassa muun muassa vuokra-autot, kimppa-autot ja leasing-autot ovat monen liikkujan valinta; yhdistelmä auton tuomia vapauksia ilman auton omistamisen velvollisuuksia ja riskejä.

Suomi ja suomalaiset ovat aina seuranneet kulutuskäyttäytymisessään muuta Eurooppaa ja erityisesti Ruotsia. Näin ollen yksi tapa suomalaisten kulutuksen ennustamista autoilun osalta on tutkia millaista autoilu on muissa Euroopan maissa ja erityisesti muissa Pohjoismaissa.