Julkiseen liikenteeseen kuuluvat bussit, metrot, raitiovaunut sekä junat. Julkinen liikenne on pääasiallinen liikkumisen muoto pääkaupunkiseudulla. Kuluttajat jotka pääsääntöisesti matkustavat julkisella ostavat matkakortin kaudella, jolla voi kulkea vapaasti niin paljon kuin haluaa kiinteään kuukausimaksuun. Sen sijaan kuluttaja, joka haluaa käyttää julkista liikennettä vain silloin tällöin valitsee matkakortin arvolla. Sillä tarkoitetaan rahaa, jolla voi maksaa yksittäisiä matkoja. Nyrkkisääntönä voisi olla että jos käyttää vain yhden matkan päivässä arvokortti tulee kuluttajalle halvemmaksi kun taas kausikortti jos matkustaminen on säännöllistä.

Julkisen liikenteen saama kritiikki pääkaupunkiseudulla koskee yleensä liikenteen myöhästelyä tai kuljettajien asennetta matkustajia kohtaan. Erityisesti junaliikenne on milloin mistäkin syystä myöhässä. Talvella on liian paljon lunta junien toiminnalle, keväällä lumi sulaa liian nopeasti, kesällä on liian kuuma ja syksyllä lehdet ovat tiMetro_Bilbao_Bolueta_Station_Trainsellä. Julkiseen liikenteen käyttäjä joka käyttää päivittäin junaliikennettä onkin joutunut asennoitumaan ajatuksella että työpaikalla ollaan kun juna tulee. Kuljettajiin kohdistuva kritiikki koskee yleensä esimerkiksi ovien sulkemista nenän edestä tai kyvyttömyydestä antaa ohjeita kuinka päästä mihinkin. Toki sopii pohtia onko tämä kuljettajan vika, jos matkustaja saapuu paikalle siinä vaiheessa kun bussi on jo sulkenut ovensa ja tehnyt päätöksen ajamiseen lähtemisestä.

Julkisen liikenteen parhaita puolia on ehdottomasti sen edullisuus ja ympäristöystävällisyys, sekä yllättävän usein myös sen nopeus verrattuna omalla autolla kulkemiseen. Suurin osa julkisen liikenteen reiteistä operoi sen verran usein että odottaminen pysäkillä on yleensä maksimissaan 10 minuuttia ja näin ollen tämä aika menisi autolla pelkästään parkkipaikan etsimiseen. Julkisen liikenteen hyviä puolia on myös se että kyseisen matka-ajan voi käyttää esimerkiksi lukemiseen kun ei tarvitse keskittyä ajamiseen. Julkinen liikenne on matkustajan kannalta stressitöntä ja helppoa. Nykypäivänä kaikki tuijottavat joka tapauksessa vain puhelimiaan ja tablettejaan niin tämä julkinen liikenne on myös turvallisin vaihtoehto. Autolla ajaessa puhelimen tuijottelu aiheuttaa suuren liikenneturvallisuusriskin, kun taas bussissa suurin vahinko voi olla se että matkustaja unohtaa nousta ulos omalla pysäkillään.

Julkinen liikenne pääkaupunkiseudun ulkopuolella on valitettavan heikkoa ja näin ollen kuluttajat ovat pakotettuja valitsemaan autoilun pääasialliseksi liikkumisen muodoksi. .